Inkeriläinen perhealbumi

kohtalo erottaa

Kohtalo erottaa, kuva yhdistää.
Inkeriläinen perhealbumi

Inkeriläinen perhealbumi -näyttelyn kokoaminen oli lähes kolme vuotta kestänyt suururakka 2004–2006. Näyttely syntyi Inkerin kulttuuriseuran ja Leningradin alueen kulttuurikomitean yhteistyönä. Alkusysäys hankkeeseen saatiin Suomalais-venäläisessä kulttuurifoorumissa. .

Vanhoja valokuvia haravoitiin kirjaimellisesti ihmisten perhealbumeista. Seuraavan kahden vuoden aikana kierrettiin skanneri matkalaukussa haastattelemassa inkeriläisiä ja samalla heidän valokuvansa talletettiin digitaaliseen muotoon.

Ensimmäiseksi solmukohdaksi nousivat elämäntarinoiden tekstit. Niiden sanamuodoista jouduttiin käymään monisanaista vääntöä. Venäläisen osapuolen tulkinta lähihistorian tapahtumista erosi varsin suuresti suomalaisesta historiankirjoituksesta. Kumpikin osapuoli piti päänsä. Niinpä venäjää ja suomea taitava näyttelyvieras voikin havaita, että joissakin paneeleissa tekstit olivat erilaiset.

Inkeriläinen perhealbumi –näyttely avattiin juhlallisesti Smolnan näyttelytilassa 1.11.2006. Myöhemmin se kiersi Leningradin alueen paikallismuseoissa. Vuonna 2008 näyttelyn oli vuoro tulla Suomeen. Näin ei kuitenkaan tapahtunut.

Vuonna 2017 Mooses Putron muistosäätiö valmisti kuitenkin kerätystä aineistosta uuden näyttelyn, joka oli näytteillä Mooses Putron kotimuseolla kesällä 2017. Näyttelystä tehtiin yhdessä Ruotsin Inkeri-liiton kanssa ruotsinnos, ja ruotsinkielinen versio oli ensi kerran esillä Tukholman lähellä Vallentunassa syksyllä 2017. Sen jälkeen ruotsinnos on nähty usealla paikkakunnalla Ruotsissa.

Suomenkielinen Inkeriläinen perhealbumi pystytettiin syksyllä 2019 Tarton Inkeri-talon pihapiiriin ja kesällä 2020 se nähdään Pärnussa Inkerin laulujuhlien aikana.

Oheisten linkkien kautta pääsee tutustumaan näyttelykuviin.

Katsele  Inkeriläistä perhealbumia (pdf 29 Mt) »

Ödet skiljer, bilden förenar

Ett ingermanländskt familjealbum (pdf 11 Mt) »

Ingeri perealbum. Saatus eraldab, pilt ühendab