Hatsina

Hatsinan suomalainen kirkko

Hatsinan suomalainen kirkko

Hatsinassa (venäjäksi Гатчина; Gattšina) on nykyisin
84 900 asukasta. Hatsina sijaitsee 46 km Pietarista Pihkovan tien varrella. Kaupungissa on suomalainen kirkko.

Toisen maailmansodan aikana vetäytyvät saksalaiset tuhosivat Hatsinan palatsin ja entistämistyöt ovat edelleen käynnissä.

Suomalainen seurakunta

Ennen suomalaisen seurakunnan perustamista kirkko oli saksalaisen, suomalaisen ja virolaisen seurakunnan yhteinen. Itsenäinen suomalainen seurakunta perustettiin 1920-luvun alussa. Kirkkorakennus on pienennetty kopio Skuoritsan kirkosta. Kirkkoa käytettiin 1930-luvulta lähtien pitkään mm. urheilusalina, kunnes se palasi seurakunnan käyttöön 1993. Seurakunnan väkiluku oli 1 100 ( 1928).

Hatsina

si sisarelleen Natalialle ja Katariina Suuri suosikilleen kreivi Orloville. Tämä rakensi Hatsinaan italialaisen Antonio Rinaldin suunnitteleman palatsin, johon kuuluu 600 huonetta ja englantilaistyylinen puisto.

Keisarinna ihastui palatsiin ja osti sen Orlovin kuoleman jälkeen 1783 jälkeen ja lahjoitti pojalleen, tulevalle keisari Paavalille. Paavali sisusti palatsia uudelleen uusklassiseen tyyliin. Paavalin kuoleman jälkeen Hatsina ei ollut keisarien suosiossa, ennen kuin Aleksanteri III teki siitä terrorismin pelossa pääasuntonsa. Viimeinen keisari Nikolai II vietti näin ollen nuoruutensa Hatsinassa, jossa hänet myös vangittiin syrjäyttämisensä jälkeen.