Inkeri kirjojen kauppa

Inkeri-kirjoja netistä

Tilaukset sähköpostitse koivujatahti@inkeri.fi tai puhelimitse 041 5455000. Kesäisin kirjoja on saatavilla myös Mooses Putron kotimuseolta. Ilmoitettuihin hintoihin lisätään toimistuskulut, jotka vaihtelevat kirjan painon mukaan.

Surun suitsima suku. Eeva Litmanen. 17 € + postituskulut

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Surun-suitsima-suku.jpg

Rakastetun näyttelijän Eeva Litmasen koskettava kertomus rikkinäisen sukunsa vaiheista ja löytämisen riemusta.

Eeva Litmanen kertoo Surun suitsima suku –kirjassaan Itsenäisen Suomen historia yhden suvun silmin.

Sodat hajottivat Larin Parasken tyttärenpojan perheen ja katkaisi yhteydet. Kun Eeva Litmanen lähti etsimään tietoja isoisästään rajan molemmilta puolin, arkistoista paljastui monta vaiettua salaisuutta. Suvun vaiheet 1800-luvun lopulta 1900-luvulle kytkeytyvät verevästi Suomen historian kipukohtiin.

Kovakantisessa kirjassa on 340 sivua. Julkaisija Like. Ilmestymisvuosi 2018.

Inkeriläisten mailla. Miettinen&Kämäräinen. 25 €

Missä Inkeri on? Inkerinmaaksi kutsutaan Pietarin ympärillä olevaa, noin 15 000 km2 suuruista aluetta, joka ulottuu Viron rajalta Karjalankannakselle. On kuitenkin muistettava, että Inkeri oli olemassa jo ennen inkerinsuomalaisia ja se on aina ollut kulttuurisesti monikerroksinen. Pietarissa vaikuttaa vapaamuotoinen, organisoimaton aktivistien ryhmä Vapaa Inkeri, jonka tavoitteena on Leningradin alueen nimen palauttaminen Inkeriksi.

Uudessa kirjassa on vinkkejä Inkerin historiaa ja kulttuuria avaavista matkareiteistä ja tutustumiskohteista. Niillekin, jotka eivät Inkeriin matkusta, kirja antaa vankan tietopaketin inkeriläisyyden eri puolista: ruokakulttuurista, runonlaulusta, kuuluisista asukkaista Matti Kurikasta Mooses Putroon. Esimerkiksi pahamaineinen Krestyn vankila ja sotatantereena tunnettu Munakukkula ovat Inkerinmaalla.

Valtiotieteiden tohtori Helena Miettinen on Pohjois-Inkeristä Suomeen paenneen äidin tytär, joka on kirjoittanut useita Inkeri-aiheisia julkaisuja. Aune Kämäräinen on yhteiskuntatieteiden maisteri, joka on työskennellyt mm. toimittajana ja tuottajana.

Kytevät hiilet. Runoja menetetyltä kotimaalta. 15 €

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on kytevat-hiilet-1.jpg

Yli 90-vuotiaana esikoisteoksensa Paimenpoika Inkeristä julkaissut sosiaalineuvos Eero Pitkänen kirjoitti koko ikänsä myös runoja, haaveellisia rakkauden ylistyksiä, kaipuun tuskaa, kovan kohtalon kirvoittamia säkeitä.

Mooses Putro. Mestari auran kurjesta 20 €

putrokirjaMooses Putro (30.10.1848–24.11.1919) oli yksi Inkerin kulttuurin valovoimaisimpia vaikuttajia. Hän oli ihminen, joille mikään inhimillinen ei tuntunut olevan vierasta. Putro sävelsi ja soitti, kirjoitti runoja ja toimitti lehteä. Hänen aloitteestaan syntyi myös inkeriläisiä yhdistävä laulujuhlaperinne.  Mooses Putro valmistui vuonna 1863 perustetun Kolppanan seminaarin en

simmäiseltä vuosikurssilta opettajaksi, kanttoriksi ja urkuriksi. Samalla hän liittyi tuolloin vielä varsin vähälukuiseen inker

iläiseen sivistyneistöön, jonka ylevänä tavoitteena oli kansan sivistystason nostaminen ja kansallistunteen herättäminen. Putron panos Inkerin kulttuurille on ylittämätön.

Mooses Putro. Mestari auran kurjesta – kirja kertoo Putron elämästä ja tuotannosta sellaisena kuin se  peilautuu aikalaisten kirjoituksista ja kerrotuista  tarinoista. Kirjassa kerrotaan myös veljesten elämästä ja siitä, miten raja erottaa ja määrittelee ihmisten kohtaloita.

satulipas

Inkerin satulipas

Inkerin kulttuuriseura, 2001

Hinta 15 €

Inkerin satulipas on kokoelma Inkerinmaalta eri aikoina talteen kerättyjä satuja, tarinoita ja loruja. Joidenkin satujen rungot ovat peräisin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkistosta ja loruja on poimittu Suomen kansan vanhoista runoista. Osa saduista on myös uudempaa perua. Kirjan on toimittanut Helena Miettinen ja kuvittanut Age-Elisa Uusma.

Sadut ja tarinat ovat osa sitä kulttuuriperinnettä, joka välittyi aikaisemmin suusta suuhun, aikuisilta lapsille, mutta myös aikuisten kesken. Inkerissä suullinenkin perinneketju pääsi katkeamaan 1900-luvulla, kun suomalaisuudesta tuli entisessä Neuvostoliitossa vainon kohde. Suomen kieli ja kulttuuri kiellettiin ja niiden harjoittamisesta rangaistiin. Satulippaan yhtenä tehtävänä onkin tuoda nykyisille inkeriläispolville näkyväksi omaa kadoksissa ollutta kulttuuriperinnettä.

Toivo Flink – Eeva Mäkilä

aapinen2

Inkerin lasten oppikirja

Hinta 10 €

Inkerin lasten oppikirja on erityisesti inkeriläisnäkökulmasta suunniteltu alkeislukemisto, joka sopii myös suomen kieltä opettelevien aikuisten käyttöön. Upea kuvitus on Liili Motusten. Kirjassa tutustutaan myös inkeriläiseen kulttuuriin ja kulttuurihenkilöihin. Inkerin kulttuuriseura 1995.

Kuvitus Liili Motuste

Eevertkivekasti Pärnänen

Antti Kivekäs I – II

Hinta 5 € osa.

Eevertti Pärnäsen vauhdikas historiallinen romaani vie lukija Isonvihan -aikaiseen Inkeriin. Inkeriläinen talonpoika Antti Kivekäs taistelee urheasti Ruotsi-Suomen puolesta venäläisiä vastaan.

Kirja ilmestyi ensimmäisen kerran 1920-luvulla ja joutui myöhemmin kiellettyjen kirjojen joukkoon. Nykypäivän lukija pääsee Antti Kivekkään mukana tutustumaan kolmen sadan vuoden takaiseen elämään Inkerin Järvisaarella.Inkerin kulttuuriseura 1995.