Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Näyttely. Samuli Paulaharjun jalanjäljissä Inkerissä

2.11.2021 @ 08:00 - 30.11.2021 @ 17:00

Vapaa

Samuli Paulaharju oli kansatieteilijä, kirjailija, piirtäjä ja valokuvaaja. Hän työskenteli pitkään Oulun kuuromykkien koulun opettajana. Paulaharju oli kiinnostunut suomalaisten ja sukukansojen perinteisestä elämästä, nimenomaan aineellisesta kulttuurista. Hänen oli helppo lähestyä ihmisiä. Hän kirjoitti tutkimusmatkojensa aikana tarkat muistiinpanot. Hän oli taitava valokuvaaja ja piirtäjä. Paulaharju kuvasi lasinegatiiveille isolla paljekameralla. Valokuvaustarpeet hän kuljetti polkupyörän tavaratelineellä. Hänen kirjoitustyylinsä oli elävä ja mielenkiintoinen. Ehkä tästä syystä korkeasti koulutetut kansatieteilijät eivät oikein pitäneet häntä arvossa.
Inkerin matkallaan 6.6.–12.8.1911 Paulaharju kierteli Inkeriä runsaan kahden kuukauden ajan polkupyörällä 1300 Venäjän virstaa – yhteensä noin tuhat kilometriä. Joskus hän käytti hevoskyytiä, kun sitä oli tarjolla. Laatokan rannalle hän matkusti laivalla. Sanotaan hänen käyneen jokaisessa Inkerin kylässä. Hän oli kiinnostunut inkerinsuomalaisista, vatjalaisista ja inkeroisista sekä kaikesta vanhasta. Suhdetta Inkeriin ja inkeriläisiin väritti suomalaisuusaate ja heimohenki.
Matka Inkeriin alkoi 6.6.1911 Valkeasaaresta, Suomen ja Venäjän väliseltä rajalta Karjalankannaksella ja päättyi 12.8.1911 Veimariin, Länsi-Inkerissä, lähellä Viron rajaa.
Samuli Paulaharjun 100 vuotta sitten ikuistamat kuvat Inkeristä ovat ainutlaatuisia. Valokuvia entisen Inkerin kylistä on säilynyt varsin niukasti. Paulaharjun kuvien painoarvoa kasvattavat myös lähihistorian tapahtumat. Jo muutaman vuoden kuluttua Paulaharjun Inkerin matkasta Venäjän vallankumous ravisteli Pietarin ympäristön asukkaiden elämää. Neuvostoaikana inkeriläiskyliä tyhjennettiin entisistä asukkaista ja rakennuksia hävitettiin. Niitä tuhoutui myös toisessa maailmansodassa. Myös neuvostoajan asuntopoliittiset ihanteet ja sittemmin Pietarin laajeneminen näkyvät. Ilman mitään dramaattisia myllerryksiäkin maisemat muuttuvat sadassa vuodessa. Vanhat rakennukset korvautuvat uusilla ja tiet vaihtavat paikkaa.
Halusimme Inkerin kulttuuriseurassa taltioida Inkerissä tapahtuneita muutoksia ja lähdimme kiertämään. Paulaharjun lenkkiä tarpoivat Aune Kämäräinen, toimittaja, valokuvaaja, Marja Karhula. kuvaussihteeri ja Helena Miettinen, valt. tohtori, tietokirjailija ja Nouse Inkeri ry:n puheenjohtaja.
Taustakuva: Vanha kivitie Toksovassa. Arvo Iho

Tiedot

Alkaa:
2.11.2021 @ 08:00
Loppuu:
30.11.2021 @ 17:00
Hinta:
Vapaa

Järjestäjät

Nouse Inkeri ry
Pasilan kirjasto