Maitohorsma – Rentun ruusu vai ihmeitä tekevä yrtti

Harmittaa, että Irvinin Goodman kuihtumattomassa rallissa Rentun ruusu, maitohorsmasta lauletaan virheellisiä ja syrjiviä väittämiä. Jätän nyt lähes kommentoimatta, että Irvin löysi rentunruusunsa maantien ojasta. Ehkä kasvaa myös ojissa, mutta luontoportinkin mukaan maitohorsman kasvupaikat ovat valoisat kangasmetsät, lehdot, lehtokorvet, jyrkänteet ja kivikot. Usein horsma valtaa hakkuualueet.

Mutta sitten ralli jatkui.

”Tämä horsmankukka on kuin antajansa

Rikkaruoho elon yrttitarhassa.”

Eihän horsma ole mikään rikkaruoho, vaan erinomainen yrtti. Keväällä sen juuret ovat parsanveroista herkkua ja lehdistä tehdään Kaprion teetä (Ivan tsai), joka on vatjalaisten kansallisjuoma. Maitohorsmateellä on tunnetusti monia terveysvaikutuksia ja teetä myydään edelleenkin ympäri maailmaa. Selvääkin on, että maitohorsma on vatjalaisten kansalliskukka.

Kaprion teen tarina

Olipa kerran, kauan sitten Inkerin Kapriossa Jussi niminen mies, joka tunsi kaikki yrtit ja kasvien juuret. Hän jopa ymmärsi eläinten kieliä ja osasi puhua niiden kanssa. Joidenkin mielestä hän oli noita, mutta enimmäkseen häntä pidettiin parantajana.

Jussi ei parantanut ainoastaan ihmisiä, vaan myös elämiä. Tämän vuoksi hänen ei koskaan tarvinnut pelätä mitään. Eläimet pitivät hänestä huolta. Joka päivä hän käveli metsässä ja poimi villiyrttejä. Niiden avulla hän oli parantanut monia ihmisiä.

Vuodet vierivät. Kukaan ei huomannut, että Jussi oli kadonnut jonnekin. Mutta aina, kun ihmiset näkivät punaisia kukkia metsässä, he sanoivat: Katso. Jussin kukkia!

Kerran kun talonpojilla oli tauko peltotöistä ja he keittelivät vettä, joitakin Jussin kukan lehtiä putosi sattumalta veteen. Kun miehet olivat juoneet teen, he tunsivat olonsa virkeäksi ja voimakkaaksi. Väsymys oli tipotiessään.

Siitä lähtien talonpojat alkoivat kerätä kasvin lehtiä ja antoivat juomalle nimen: Jussin tee. Ja koska Jussi asui Kapriossa, siitä tuli myös Kaprion tee.

Ihmisille oli todellinen juhlahetki lähteä keräämään horsmanlehtiä. He lähtivät aina aamun sarastaessa laulaen ja tanssien parhaimpiinsa puettuna.

Tee Kaprion teetä

Alkukesä on parasta aikaa rullata maitohorsman lehdet ja kuivata ne teeksi. Kaprion teen alkuaineena ovat maitohorsman lehdet. Maitohorsma (vatjaksi irviheinä, hirviheinä) on vatjalaisten kansalliskukka. Lehdet on kerättävä mieluiten ennen kukintaa, mutta myöhemminkin kelpaavat fermentoituina. Kaprion teetä valmistetaan yhä vieläkin vatjalaisten parissa.

Terveysvaikutukset

Maitohorsmaa on käytetty perinteisesti erityisesti ruuansulatus-, kuukautis- ja eturauhasvaivoihin. Muita hoitokohteita ovat olleet mm. ripuli, iho-oireet, astma, hinkuyskä ja hikka.

Fermentointi eli hiostaminen

Hiostamiseen sopii kaikenikäiset lehdet. Yleinen muistisääntö kuitenkin on, että ennen kasvin kukintaa lehdet ovat parhaimmillaan.

Kerää lehdet ja anna niiden nahistua huoneenlämmössä 1-2 tuntia.

Ota sitten kämmenien väliin tukku ja pyöritä rajusti palloksi tai rullaa lehti kerrallaan pikku kääröiksi. Lehdet pitää kunnolla hieroa tai rutistella ruttuiseksi.

Pudottele pallot sitten lasipurkkiin. Älä painele vaan anna lehtien olla ilmavasti.

Sulje purkin kansi löyhästi. Sinne tulee päästä ilmaa.

Laita uuni 40 asteeseen ja aseta lasipurkki uuniin, anna hiostua kunnes lehdet ovat ruskeita. Minulla jäi muutamia vihreämpiä koska ne olivat selvinneet ehjinä rutistelusta. Ehjät lehdet eivät rupea ruskistumaan.

Kuivata sitten nopeasti ja ilmavasti. Kuivurilla mielellään. Ja säilytä lasipurkissa kaapin pimeässä nurkassa.

Hiostamisen aikana entsyymit toimivat, syntyy aromiaineita ja kitkerät parkkiaineet hajoavat.

Helena Miettinen

2 Comments

  1. Miksi pitää säilyttää pimeässä? Onko teeni pilalla, kun olen säilyttänyt valoisassa (koska purkit näyttävät kivoilta)?

    • Kaikkia yrtti- ym. teitä suositellaan säilytettäväksi pimeässä ja huoneenlämmössä tai viileässä. Eivät ne pilaannu, mutta väljähtyvät ja menettävät osan maustaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *