Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Kohtalo erottaa, kuva yhdistää. Inkeriläinen perhealbumi

3.10.2022 @ 08:00 - 29.10.2022 @ 17:00

Vapaa

Kohtalo erottaa, kuva yhdistää. Inkeriläinen perhealbumi Kuusankosken kirjastossa 3.10-29.10.2022

Inkeriläisten lähihistoriasta kertova näyttely Kohtalo erottaa, kuva yhdistää on esillä Kuusankosken kirjastossa 3.10.-29.10.2022. Näyttelykuvat ovat pääosin eri puolilla asuvien inkeriläisten perhealbumeista. Ne kertovat paitsi yksittäisten perheiden elämäntarinaa myös monipuolisesti inkeriläisten lähihistoriaa.

Näyttelyn on koonnut ja tarinat kirjoittanut valtiotieteiden tohtori Helena Miettinen. Myös hänen sukunsa kohtalosta kertova kuvataulu on näyttelyssä.

Inkeriläiset joutuivat viime vuosisadalla etnisen vainon uhriksi. Ihmiset karkotettiin pois kotiseudultaan, kymmenet tuhannet vangittiin ja tuomittiin vankileireille. Kuolemantuomioita jaettiin herkästi etenkin kiihkeimpinä vainon vuosina 1937–38. Stalinin hullunmyllyn seurauksena perheet hajosivat ja yhteydet omaisiin katkesivat. Joskus lopullisesti.

Valokuvalla on hajalle revitylle Inkerin kansalle erityisen tärkeä merkitys. Karkotustiet kiertänyt kuva saattaa olla ainoa muisto omaisista. Repaleisenakin se kantaa rakkaita ja joskus myös raskaita muistoja. Sitä kuvaa Kazakstaniin karkotetun inkeriläisperheen lähettämän valokuvan takana oleva liikuttava teksti: Kohtalo erottaa, kuva yhdistää. Se on valittu näyttelyn otsikoksi.

Viime vuosisadalla omille tiloilleen juurtuneista talonpojista tuli ikuisia kulkureita. Inkeriläisten vaellus ei suinkaan alkanut 1990-luvulla paluumuuton seurauksena, eikä edes jatkosodan aikaisissa evakuoinneissa Suomeen. Heti Venäjän vallankumouksen jälkeen Suomeen siirtyi joitakin satoja pakolaisia, mutta vuonna 1919 tapahtuneen epäonnistuneen Inkerin kansannousun jälkeen pakolaisia vyöryi Suomeen yli 8 000.

Näyttelyvalokuvien kerääminen alkoi jo vuonna 2004. Niistä koostettiin vuonna 2006 yhteistyössä Inkerin kulttuuriseuran ja Leningradin alueen kulttuurikomitean kanssa venäjänkielinen näyttely. Suomessa tätä näyttelyä ei ole nähty yrityksistä huolimatta. Vuonna 2020 Nouse Inkeri ry:n jäsenet toimeenpanivat keräyksen, joka mahdollisti suomenkielisten kuvataulujen tulostamisen. Vaikka koronarajoitusten takia moni näyttely lykkääntyi, syksystä 2020 lähtien näyttely on kiertänyt jo yhdeksällä paikkakunnalla ennen Kuusankoskea.

Näyttely on myös uusiutunut matkansa varrella. Alkuperäisessä versiossa ei ollut toisen maailmansodan aikaisia tarinoita eikä inkeriläisen siirtoväen ja heimosotilaiden kertomuksia. Viime talvena Helena Miettinen sai ajatuksen lisätä niitä näyttelykuviin. Kuin kohtalon ivaa, sodan ajan kokemukset ovat Venäjän hyökkäyssodan takia tulleet riipaisevan ajankohtaisiksi. Niistä peilautuu myös tämän hetken pakolaisten tarinat.

Kun Helena Miettisen äiti pakeni Inkeristä 17-vuotiaana pikkusisarensa kanssa, hän otti mukaansa muutamia valokuvia, joista tämä ”perhekuva” on koostettu. Paon jälkeen perhe hajosi lopullisesti. Ainoastaan tässä valokuvassa perhe on yhdessä ja tuomassa lohtua ikuiseen ikävään.

Tiedot

Alkaa:
3.10.2022 @ 08:00
Loppuu:
29.10.2022 @ 17:00
Hinta:
Vapaa
Kotisivu:
www.inkeri.fi

Järjestäjät

Nouse Inkeri ry
Kuusankosken kirjasto