Maitohorsma ja Kaprio kuuluvat yhteen. Maitohorsma on vatjalaisten kansalliskukka.
Irwin Goodman luonnehtii maitohorsmaa kuihtumattomassa rallissaan Rentun ruusuksi. Horsma ei kutenkaan ole rikkaruoho, vaan erinomainen yrtti. Keväällä sen juuret ovat parsanveroista herkkua ja lehdistä tehdään Kaprion teetä. Maitohorsmateellä on tunnetusti monia terveysvaikutuksia. Kaprion tee oli aikoinaan vatjalaisten arvokas vientituote, ja sitä myydään edelleenkin ympäri maailmaa joko Kaprion teen tai Ivan tsai -nimisenä.
Kaprion teestä kerrotaan tarinaa, jonka mukaan juoman synty liittyy paikalliseen Jussi-nimiseen mieheen. Jussi oli parantaja, jotkut pitivät häntä jopa noitana. Jussi kulki luonnossa, hän tunsi kaikki yrtit ja osasi puhua eläinten kanssa. Hän hoiti yrteillään sekä ihmisiä että elämiä. Jussi katosi kylästä salaperäisesti kenenkään huomaamatta eikä hänestä enää koskaan kuultu mitään. Mutta metsässä ja ojanvierillä kasvavat punakukkaiset kasvit muistuttivat kyläläisiä Jussista, sillä ne olivat olleet hänen lempikukkiaan.
Kerran kesken peltotöiden Jussin kukan lehtiä sattui putoamaan heinämiesten teeveteen. Mitä tapahtuikaan! Väsymys kaikkosi.
Kuvan maitohorsmat ovat inkeriläistaiteilija, akateemikko Toivo Rännälin maalaamat.
Maitohorsmateestä kerrotaan myös uudempia, mielikuvituksellisia legendoja. Televisiokanava Renin ohjelman mukaan tsaariperheen hoviparantaja Pjotr Badmajev kehitti horsmapohjaisen eliksiirin, jonka avulla pystyi elämään 200 vuotiaaksi. Bolševikit kuitenkin kiduttivat Badmajevin hengiltä ja hän vei juoman reseptin mukanaan hautaan.
Vieläkin lennokkaampia horsmatarinoita on liikkeellä. Saman ohjelman mukaan horsmatee oli Venäjän kolmanneksi tärkein vientituote, joka uhkasi brittien hallitsemaa teekauppaa, Niinpä britit maksoivat Leninille, että hän pysäyttäisi horsmantuotannon vallankumouksellaan.
Bolševikitkin ymmärsivät ohjelman mukaan myöhemmin horsmateen arvon, ja kansankomissaari Lavrenti Berijan käskystä sitä alettiin tuottaa Kaprioon perustetussa salaisessa laboratoriossa.
Horsmatee vaikutti myös toisen maailmansodan kulkuun. Saksan tiedustelu sai kuitenkin vihiä puna-armeijan taistelukykyä nostattavasta ihmejuomasta. Niinpä sotamarsalkka Wilhelm von Leeb määräsi Wehrmachtin keskeyttämään etenemisensä kohti Leningradia ja ajelivat telaketjuillaan lakoon kaikki Kaprion horsmaniityt.
Mitäpä, jos saksalaiset olisivat ymmärtäneet kaapata horsmalaboratorion valtaansa. Sodan lopputuloshan olisi voinut olla vallan toinen.Jotain erityistä maitohorsmateessä täytyy olla, kun näinkin mielikuvituksellisia tarinoita yhä kumpuaa.
Jussin muistoksi juomaa alettiin kutsua Jussin (Ivan) teeksi. Ja koska Jussi oli Kapriosta, se sai nimekseen myös Kaprion tee. Horsmankeruuseen lähdettiin aamun sarastaessa kuin juhliin: laulaen ja tanssien. Maitohorsmateestä tuli vatjalaisten kansallisjuoma ja aikoinaan myös merkittävä vientituote ja tulonlähde. Kuvassa maitohorsmateen valmistusta opetellaan Vatjan museossa.